V prešovskom DJZ otvorili novú sezónu, chystajú päť premiér

06.09.2005 Prešov

Prešov 6. septembra (TASR) - V novej sezóne 2005/2006 uvedie umelecký súbor Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove päť premiér nových titulov. Ide o rovna...
Prešov 6. septembra (TASR) - V novej sezóne 2005/2006 uvedie umelecký súbor Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove päť premiér nových titulov. Ide o rovnaký počet prírastkov do repertoáru, aký DJZ zaznamenalo v predchádzajúcej sezóne.

Riaditeľ DJZ Ján Hanzo pri dnešnom slávnostnom otvorení v poradí 63. sezóny vyjadril spokojnosť, že v minulej sezóne prišlo do DJZ 65 456 divákov. Pokles sa podarilo zastaviť a po období krízy sprevádzanom častými výmenami aj na poste riaditeľa sa situácia stabilizovala na kvalitatívne vyššej úrovni.
Tržby DJZ dosiahli takmer 8,4 milióna Sk, čo je podľa Hanza tiež dobré, ak celkový príspevok zriaďovateľa - Prešovského samosprávneho kraja - predstavoval sumu 40,7 milióna Sk. Ku dnešku bol rozdiel medzi pohľadávkami a záväzkami pre DJZ \"ziskový\", išlo o 24 tisíc Sk. Pred rokom to bolo podľa Hanza podstatne horšie - DJZ dlhovalo dva milióny Sk. I napriek rôznym obmedzeniam, má DJZ prioritné postavenie medzi kultúrnymi ustanovizňami v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. Jeho rozpočet tvorí štvrtinu nákladov na chod všetkých.
Do novej sezóny DJZ vstúpilo s jedným umeleckým súborom. K zániku spevoherného súboru došlo v minulej sezóne a rovnako skončil svoju činnosť divadelný orchester ako samostatná zložka.
V DJZ má prácu 147 ľudí, čo je podľa Hanza primeraný počet na realizáciu titulov i na náročnosť prevádzky, keďže DJZ má k dispozícii dve divadelné budovy s troma hracími priestormi.
Šéf umeleckého súboru František Javorský k tomu povedal, že DJZ je klasické divadlo repertoárového typu, preto musí mať široký záber svojimi titulmi. \"Medzi premiérami je komédia, dráma aj tanečné divadlo, chceme osloviť čo najširšiu divácku obec, \" povedal. V 35-člennom umeleckom súbore je 22 hercov.
Prvú premiéru v novej sezóne uvedie DJZ v druhej dekáde novembra. Pôjde o titul Víchor v konároch Sasafrasu. Réžiu \"bláznivého westernu s pesničkami\" prijal hosť z Martina Matúš Oľha.
 

Vyberte región